Know your Heart!

Q1. I am 62-year-old…I am generally healthy and have not felt the need to visit a doctor for quite some time. Do I need to get a heart check-up done?

Answer: Yes, regular heart check-up post 40 is recommended

 

Q2. I used to be a heavy smoker, but have stopped for a while now. Am I more likely to develop a block than my friend who has been a non-smoker all his life?

Answer: Yes, smoking increases the risk of Heart Disease

 

Q3. My husband’s father had to recently undergo bypass surgery…heart ailment runs in his family. Should I be worried…what should I do to ensure he stays fit?

Answer: Heart Disease can be hereditary. Regular monitoring through annual check-ups or as per your Doctor’s advice is the best way to ensure safety

 

Q4. I have been a diabetic for 15 years now, am I more at risk that non-diabetics of developing a heart block? How can I keep my heart healthy?

Answer: Diabetes over a long period of time increases risk to your heart. Healthy eating, exercise and regular monitoring are a must

 

Q5. I have an 80% block in one artery and a 60% block in another artery. On exertion, I get chest pain. Do I need an angioplasty or a bypass surgery?

Answer: Maybe neither. You need to talk to your Doctor, he may ask for further investigations before advising you on the way forward

 

Q6. I suffer from palpitations quite often, particularly when I over exert myself in any way, climbing stairs, exercising etc. Could it be related to an undiagnosed heart condition?

Answer: Palpitations are likely to be an indication of an anxiety disorder leading to panic attacks. However, sometimes they could be indicative of an electrophysiological condition. It is advisable to consult a cardiologist if the problem persists

 

Q7. I have an irregular sleeping pattern and my BP is on the higher side – should I be concerned about my heart’s health?

Answer: Irregular sleep pattern along with high BP can be a risk factor for heart disease. Regular monitoring is recommended

 

Q8. My father’s friend never complained of any ill-health, chest pain or discomfort, yet he passed away due to a sudden heart attack. How does one guard against such non-symptomatic heart problems?

Answer: Sudden cardiac death usually occurs owing to an undiagnosed heart condition. If you have a family history, are a diabetic, smoke, are overweight or have a high stress, sedentary lifestyle, then periodic blood pressure, sugar and heart check is recommended

 

Q9. My son is 12 and he is over-weight. His grandfather is a heart patient. What precautions should I take to ensure a healthy heart for him?

Answer: Obesity is one of the major risk factors for heart disease, which increases if there is a family history. A balanced diet and regular exercise are a must to counter the risk. Get him introduced to sports.

 

Q10. I am quite fit…lean and thin. My cholesterol is normal. Does that make me immune to heart disease?

Answer: No, it doesn’t. If you are above 40 then annual heart check is recommended to ensure you are heart fit

Request and Appoinment

Doctors Available View Details

Hospital Location
  • धरती पर भगवान का रूप डॉक्टर सुना था लेकिन डॉक्टर प्रभात कुमार जी से मिलने पर विश्वास भी हो गया !!

    अरमान खान
  • बचपन में सुनी हुई बात कि डाक्टर भगवान का दूसरा रूप होता है, जो समय के अनुसार मानस पटल से मिट चुका था, डा० प्रभात कुमार से मिलने के पश्चात वह विश्वास पुनः एक बार दृढ़ हो गया। उनके व्यक्तित्व के बारे में कुछ लिखने के लिए मैं अपने को बहुत छोटा समझता हूँ और ऐसे भी उनकी तारीफ में कुछ लिखना सूरज को दिया दिखाने समान है। भगवान की तारीफ में कुछ लिखा नहीं जा सकता। अभी मैं जो जीवन जी रहा हूँ उनका ही दिया हुआ है।
    इसके साथ ही डा० प्रभात सर के टीम के सभी डाक्टरों ने मेरे हृदय में काफी उच्च स्थान बनाया है और उन सभी के प्रति काफी आदर का भाव लेकर लौटा हूँ।

    अरुण कुमार सिन्हा
  • मेडिका में तीन रातों रहने के बाद यह एक उत्कृष्ट अनुभव था। यदि आवश्यक हो तो मैं इस अस्पताल का दौरा करूँगा और दूसरों को भी देखेंगे

    श्री एस मजूमदार
  • सभी कर्मचारी बहुत सहकारी हैं देखभाल, शान्ति का एक घर – भावना की तरह घर। धन्यवाद मेडिका

    सुश्री चौधरी
  • अस्पताल के पूरे प्रबंधन और कर्मचारी मेहनत कर रहे हैं। कीप आईटी उप

    श्री दुरु
  • सभी स्टाफ सदस्य बहुत अच्छे और मैत्रीपूर्ण हैं

    श्री एस सेठी
  • मैं कोल इंडिया लिमिटेड के एक सेवानिवृत्त कर्मचारी हूं। मेरी कंपनी ने पूरे अस्पताल में अस्पताल और अन्य अस्पतालों के साथ करार किया है। लेकिन मैंने मेडिका को चुना है क्योंकि आपकी सेवा अच्छी है

    सुश्री एस डॉन